Leiderschap en de kunst van verbinden

Paarden hebben mij al veel geleerd. Over verbinding bijvoorbeeld. Als ik nu met een cliënt aan het werk ga om het over verbinding te hebben, is er meer dan een een touw aan een halster van een paard haken en ermee weglopen. Er is iets anders nodig.

Een tijdje terug ontving ik een cliënt, die best een uitstraling van natuurlijk leiderschap over zich had, maar zich meer wilde beroepen op zijn intuïtie. Hij had nergens moeite mee, kon zonder probleem in het midden van de bak staan en was niet bang voor paarden. Ik vroeg of hij het paard wilde uitnodigen om met hem mee te lopen. Hij redde het niet met ‘kom maar!?’, een andere vorm van vriendelijkheid of lokmiddel (gras). Ook niet door te bedénken wat hij zou moeten doen, lang en streng aankijken, en ook niet door als een malle op en neer te springen om de aandacht te trekken. Mijn cliënt was tot wanhoop gedreven.

Het helpt om even helder krijgen dat paarden niet praten zoals wij, maar vooral communiceren door lichaamstaal, wat voor een groot deel een vorm van druk inhoudt. Als die druk wegvalt, is er een open ruimte. En precies in die open ruimte kan vertrouwen zichtbaar worden, waardoor het paard jou wil volgen. Het lastige is dat dat weten niet genoeg is. De enige manier om daar achter te komen is het ervaren. Je stapt in het ‘on-gewisse’, het niet-weten. Dan zak je van hoofd naar hart. Daar heeft overredingskracht geen kans, een plan alleen ook niet, een paard onder druk zetten ook niet… Pas als het hart open is voor het nieuwe, valt ook de innerlijke druk weg en gaat de snelweg open voor een nieuwe samenwerking. Dáár liggen de kansen voor duurzame verbindingen.

Het is een parodox, dat je moet loslaten om tot verbinding te komen. Sommige ervaringen kun je uitleggen, maar die laten zich niet be-grijpen. Die moet je gewoon meemaken.

Het gezicht van mijn cliënt onbetaalbaar, toen hij dát ontdekte. EN dat het inzicht wel eens zou kunnen werken in zijn gezin, én op zijn werk als leidinggevende. Zo’n eenvoud. Een kwartje dat tot het midden van aarde de viel…