Hoe groots kun je zijn als je klein bent?

Vanmorgen belde een moeder mij, omdat ze van andere moeders op de manege had gehoord dat je tussen Hemel en Paarden je zelfvertrouwen kunt terug krijgen in samenwerking met een paard of pony. Wat is namelijk het geval? Haar dochter van 7 jaar zit op paardrijles en dat gaat niet goed met een crescendo aan incidenten, waardoor de angst van het meisje toeneemt en er van het plezier van paardrijden niet veel overblijft. Moeder heeft ervaring met paardrijden, maar kan de kloof tussen angst en vreugde bij haar dochter niet overbruggen. Ze gunt haar kind uiteraard het plezier van het samenzijn met het paard, maar komt vooral de beperking tegen van de afgebakende lessen, met 5 minuten poetstijd (of helemaal niet) en de uitdaging om een duidelijke ruiter te zijn. Hoe kan dat ook als je totaal niet weet wát een paard is, anders dan een fiets met benen???
 
Ik neem het de mensen van de maneges niet kwalijk. De geschiedenis geeft aan hoe paarden altijd inspiratie voor mensen zijn geweest, maar ook hoe wij mensen het nodig zijn gaan vinden om paarden te témmen.
Precies daar zit een misvatting die in onze overtuigingen zit opgesloten.
Een paard vraagt om goed leiderschap. In je eentje er bovenop heb je dat niet vanzelfsprekend. Daar moet je iets voor doen. Je moet laten zien dat je het vertrouwen waard bent. En een beetje kennis van wie je voor je ( of onder je) hebt is geen overbodige luxe.
 
Sommige mensen die ik mag begeleiden met paarden hebben jeugdherinneringen aan een fijne tijd, maar nog meer zijn er traumatische gedachten aan de kracht van een paard. Gezien, gevoeld of gehoord. Die imprint staat vaak nog altijd aan en beïnvloedt wonderlijk genoeg vele levensterreinen.
Ja, een paard is groot en sterk, maar hij heeft de deur voor goed leiderschap altijd open!
 
Hoe geweldig is het, dat als je daar al vroeg kennis, begrip en ervaring over krijgt, wat niet alleen bijdraagt aan gezellige ritjes, maar ook aan de basis van persoonlijk leiderschap, je persoonlijk aan kracht wint!
Vrouwelijk, persoonlijk leiderschap.
 
Meiden van(af) 7 zoeken de weg van moeder naar zelfstandigheid en eigenheid. Dat is op zichzelf al ingewikkeld genoeg. En, wetende dat een patriarchale samenleving niet ingericht is op assertieve vrouwen is een extra klus om in staande te blijven en je plek te vinden. Authentiek te zijn. Er met jouw roeping ertoe te doen. Het verschil te maken.
Hoeveel DRUK kunnen we nog aan, die eerst van buiten af, en eenmaal geïnternaliseerd later onbewust ook van binnenuit gaat werken?
Paarden zijn meesters die óns wat te leren hebben, wanneer we drang naar controle, en het idee om monsters te moeten temmen kunnen loslaten.
 
Dit meisje van net zeven komt binnenkort haar perspectief bijstellen. En ik neem met liefde haar moedige moeder mee in het leerproces. Terug naar oeroude wijsheid, gecombineerd met nieuwe inzichten.
 
Daarna mag ieder voor zich haar plek innemen, om van daaruit verbonden leiderschap toe te passen.
Niet alleen op een paard.
Maar in álle facetten van het leven.
 
En, deze inzichten en vaardigheden zijn niet voorbehouden aan meiden.