Op adem komen

Als je thuis een partner en/of kinderen met autisme hebt wordt er veel van je gevraagd.

Er is een aantrekkingskracht en iets bijzonders bij je partner. Liefde en die aparte humor. Daarom zijn jullie bij elkaar. Maar toch is niets vanzelfsprekend, communiceren gaat niet altijd vloeiend, en niet zelden trek je als partner aan het kortste eind. Je twijfelt of je het wel goed doet, of je twijfelt aan jezelf. Je bent moe omdat er veel blijft liggen wat je partner niet gewoon even doet. Of je bent de manager in huis, je weet alles, je ziet alles, en je moet veel aansturen. Of er zijn regels nodig die het leven stug en strak maken. Of nog anders…
De vraag is wat doet het met jou?

Bij iedereen ziet het er anders uit en iedereen ervaart het anders, ook al zijn er wel degelijk gelijkluidende ervaringen. En niet iedereen om je heen ziet dat of ervaart dat ook zo. “Waarom maak je je zo druk? Je hebt toch een leuke man, of een leuke vrouw?” Je kunt wegzakken in een kloof van onbegrip. Dat maakt dat je er regelmatig alleen voor staat. Met je emoties, met je gedachten.
Klagen heeft geen zin. En dan die put van moeheid. Dat wordt niet door je omgeving begrepen. Hoe kom jij dan weer op adem?
Soms kan het dan fijn zijn om gelijkgestemden te ontmoeten.

Contact met gelijkgestemden

Eind 2019 werd ik lid van de facebookgroep ‘mensen met een partner met ASS’. Omdat ik er een cliente over sprak. En omdat ik ‘moeder van’ ben en nog regelmatig twijfel of ik ook ‘partner van’ ben. Ik las in de groep over verdriet en boosheid, over geworstel en energielekken. Op dit moment ben ik zover dat ik met mijn ervaringen elders een complexe gezinssituatie begeleid én (weer) ruimte heb voor anderen na een intense, persoonlijk proces. Mijn eigen zoons zijn inmiddels volwassen en redelijk zelfstandig.

Ik wil daarom graag mensen die in een ASS-situatie zijn – en zelf géén autisme hebben – uitnodigen om op adem te komen. In contact met gelijkgestemden kun je delen wat belangrijk voor je is, vragen helder krijgen, herbronnen en jezelf weer vinden. En misschien houd je er warme contacten aan over.

In de cirkel met de wijsheid van de kudde

Ik heb veel mensen – en met name vrouwen – een bedding gegeven om te delen over de dingen waar je niet dagelijks over praat. Terwijl het zo belangrijk is om van tijd tot tijd je eigen waarheid te spreken en jezelf de kans te geven om te ‘ontladen’ als je veel druk hebt ervaren.

We zitten in een cirkel en ik houd in de gaten dat er voor iedereen ruimte is om te spreken. Zodat je werkelijk gehoord kunt worden. Dat doet ertoe. En hoe fijn is het om dat in een groep mensen te doen die veel herkenning hebben in de situatie. We blijven respectvol naar elkaar en ieders verhaal. Dat maakt het veilig van het begin tot het eind. Veiligheid. Dat is voor mensen met ASS ook zo belangrijk. Net als bij de paarden, duidelijkheid = veiligheid.

Omdat ik met paarden werk, zeer sociale dieren, is er veel te leren over je eigen potentie. De wijsheid van de kudde is een enorme kracht. Wil je daar iets meer over lezen, kijk dan even op de pagina over paardencoaching.
Paarden willen weten: kan ik bij jou aansluiten? Hoe ga jij om met druk? Wie neemt er de leiding?
Dat maakt dat ze méér dan goed gezelschap zijn en ons helpen bewuster te worden van onze houding, gedachten en gedrag.
Alleen al hun aanwezigheid geeft ons ruimte.

Uitnodiging

Kom je in de cirkel? En de paarden ervaren? Met gelijkgestemden, zonder in negativiteit te duiken? In kracht en ruimte?
Er is voor een bijeenkomst plaats voor 10 personen (vrouwen en mannen / ‘partner van’).
Wanneer het een geslaagde bijeenkomst is, plan ik met plezier ook weer een vervolg. Of iets met regelmaat, om op adem te komen.

Zaterdag 14 maart – 13.00 tot 16.30 uur
Je bijdrage is 35 euro (mijn normale workshopprijs is 60 euro)

Je hoeft geen ervaring met paarden te hebben en de voeten blijven op de grond.

Kijk gerust de site even verder door.
Let op: deze pagina is niet openbaar in navolging van de zichtbaarheid in de groep. Alleen via deze link in de fb-groep te zien of te vinden met Partner met autisme – tussen Hemel en Paarden.

Heb je nog vragen? Wil je meer info? Via de contact-pagina kun je mij bereiken.
Daar kun je je ook opgeven.

Ik kijk uit naar je komst voor een paar verbonden uren!

met vriendelijke groet,

Caroline
(verder kennismaken? >> )