Systemische Essenties

/Systemische Essenties
Systemische Essenties2019-09-17T14:38:35+02:00

Systemisch coachen met paarden

Waar is dit probleem een oplossing voor?

Ons ‘ik’ heeft de neiging zichzelf als het centrum van alles te zien van waaruit het leven bekeken kan worden. En dat ‘ik’ vertaalt een ervaring naar goed of niet-goed. Dan wordt het al snel ingewikkeld, omdat het denken een construct maakt om een persoonlijke ervaring heen. Maar het leven is meer dan dat. En ook jij staat niet op jezelf. Je maakt deel uit van iets veel groters.

Als je een probleem ervaart, zou dat een signaal kunnen zien voor iets dat zich wil laten kennen. Een gegeven dat nog niet in je blikveld was.
Het leven is een voortdurende ervaring in beweging. Hoe ervaar je daarin balans? Wat is je gronding, of je uitgangspunt? En, met wie of wat verhoud je je werkelijk? Wat is de kwaliteit van die verbinding?

Het opstellingswerk dat Bert Hellinger in de wereld heeft gebracht, is prachtig werk dat met paarden weer een andere dimensie krijgt, omdat deze dieren zo puur en snel de beweging (of de blokkade) laten zien die in ons leven ongemak of druk geeft.
Met de nieuwe inzichten van de WIND-opleiding werk ik met de Systemische Essenties. Dat betekent voor mij een geweldige verdieping én verruiming van het werkelijk systemisch coachen met paarden of ook wel fenomenologisch coachen. We werken daarbij met de waarnemingen bij de bewegingen van het paard.

Paarden laten bewegingen zien die ten dienste zijn van het overleven van ‘jouw innerlijke kudde’- jouw systeem – en maken daarmee de weg vrij naar meer vitaliteit. Deze manier is meer bewegingsgericht dan oplossingsgericht, maar geeft door het verruimende perspectief onmiddellijk meer ruimte. (Zie ook TedX van Ruud Knaapen).

Jij en je systeem, en het systeem in jou

Wat jij daaraan kunt hebben, is dat je patronen die je in leven ervaart (bijvoorbeeld bepaald gedrag, terugkomende thema’s, lichamelijke problemen, relatievragen, etc) kunt inbrengen, en op een ander niveau inzichten kunt krijgen. Op een meer systemisch niveau.

Systemisch werk maakt de realiteit zichtbaar.
Niet alleen onze ervaring die wij realiteit noemen,
maar de realiteit die daaronder ligt.

Daar toont zich de Liefde.

We maken allemaal deel uit van een familie, een groep, een cultuur, die wij zelf beïnvloeden. Maar ook andersom; het systeem waartoe wij behoren heeft ook invloed op ons. Omdat je ergens een verbinding mee hebt, en omdat er een natuurlijke orde is waarin je een plaats hebt. Daarbij streven systemen – als bij een natuurwet – naar balans zijn, als water in communicerende vaten.

Wanneer dat niet zo is, of wanneer er een verstoring, blokkade of een probleem is dan merken we dat. Soms duidelijk, soms vaag. We ondervinden allemaal in meer of mindere mate hinder van onopgeloste kwesties uit het verleden, zonder te begrijpen waar ons gedrag vandaan komt. Je kunt een tè grote last dragen, onder druk blijven doorgaan, steeds maar iets ‘goed’ willen maken, een niet te vullen leegte voelen of worstelen met ‘tekort’. Je ervaart dus iets persoonlijk, terwijl de bron van dat ongemak in (relaties in) het verleden ligt, of in in systemen waar je deel van uitmaakt (denk aan werksituaties, vriendengroep, project etc.)

Ruud Knaapen schreef: “Paarden laten ons weten of we in resonantie zijn met dat wat ons gegeven is, met wat wat we zijn: onze familie, onze kwaliteiten, onze tekortkomingen en onze verlangens. Of onze innerlijke kudde compleet is en op orde is, of iedereen een plek heeft in ons hart. Of we leven volgens onze bestemming. Of we leven met de Wind mee…”
En daar zou ik aan toe willen voegen; of we ons leven waar-maken, tussen Hemel en Aarde.

Systemische Essenties helpen je bij het vinden van nieuw perspectief bij dilemma’s, blokkades, levensvragen. Het Veld – ‘Geist’ – is de verbindende kracht waarin de toekomst ons toe valt. De kunst is om het te doorzien.

Systemische Essenties ervaren

Vanaf mei 2019 heb ik de 8 avonden begeleid die allemaal vol geboekt waren, met wie wilde kennismaken met het fenomenologisch coachen met paarden. Dat waren meteen al mooie avonden en erg leerzaam voor iedereen.
Nu ga ik meer ruimte maken voor deze sessies in een groep van maximaal 6 mensen.

  • dinsdag 8 oktober 10.00-13.00 uur (nog 5 plaatsen)

– Welkom in het Veld vanaf 9.45 uur
– We werken met vragen en/of thema’s
– Je neemt deel van begin- tot eindtijd, omdat we daarmee de veiligheid in de groep waarborgen
– Ervaring met paarden of opstellingen is niet nodig
– We blijven met de voeten op de grond
– Afmeldingen kort tevoren komen soms voor. Ik kan je op een wachtlijst zetten.
– Je bijdrage is 47 euro exclusief btw

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier.
Ik stuur je dan een mail ter bevestiging met een nota, routebeschrijving en wat praktische informatie.

N.B. tot drie dagen vooraf kun je deze afspraak kosteloos afzeggen of verzetten. Dat geeft mij de kans om op deze korte termijn vervanging voor jouw plaats te realiseren.

 

Testimonial

Lieve Caroline,
Ben diep onder de indruk hoe je in zo’n korte tijd precies de essentie weet te raken en we tot de kern komen. Gisteravond probeerde ik het allemaal nog met mijn hoofd te volgen en te snappen, 4 onbekende vrouwen, wat gegiechel, dan gaat er bij mij iets aan dat ik mezelf niet helemaal ga laten zien. Beschermlaagje gaat aan, zeg maar. Al dat gegiechel, is het wel echt? Is het wel veilig… de eerste deelnemer stapte in het veld en daar begon de reis.
Vannacht veel gedroomd en de omvang gevoeld van de sessie….
Nu, een week later, ben ik nog steeds onder de indruk. Van de diepte, de puurheid, de zachtheid… En de impact….
Dank je wel. ❤

~ Lilian v. D.

‘Bewegende liefde’
Ik sta hier
Jij draaft daar
Via deze ruimte
Ontmoeten wij elkaar
Je dansende benen
Je bruine gloed
Je laat je horen
Ik kijk voel en wacht
Jouw aanwezigheid vol kracht
Gesproken woorden
Ik…mijn moeder
Zij stapt naar voren
Hier heel dichtbij
Oog in oog
Hand op je hoofd
Jij en ik
Zacht is je blik
Ontvangen
Dit voelbaar moment
Dank lief paard
Dank Caroline
Jullie pure wezen
Via stromend licht
Geeft Liefde een gezicht…💕
~ Anouk
systemisch coachen met paarden
Gestalt. Soms gaat de aandacht eerst naar het kleine, voor dat het grote in beeld komt...#systemischepaardencoaching #tussenHemelenPaarden
Systemisch coachen tussen Hemel en Paarden: we laten ons aankijken door alles wat we zien.
Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers liken dit: