Ervaringen tussen Hemel en Paarden

Lees wat mensen zelf vertelden na een sessie en/of systemisch werk met paarden. Ervaringen van ‘tussen de werelden’.

Phaebe spiegelt je stemming, en je non-verbale taal. Als je twijfelend begint, neemt zij meteen de leiding. Dat is toch snel zo’n 500 kilo waarmee ze dan communiceert. Als je je vervolgens herpakt en de zekerheid in jezelf (terug)vindt, merk je dat ze je gaat volgen. Dan kun je haar laten lopen, stoppen, zelfs achteruit laten lopen, draaien en galopperen. Ze laat zich dan ook aaien en vertroetelen. Je hebt dan echt verbinding, en dat is zo mooi. Caroline, heel veel dank voor deze bijzondere ervaring!

~Frank Thooft

Heling in de vrouwenlijn; de wonderen gebeuren tussen Hemel en Paarden

Ze loopt direct en recht op me af, stopt net voor me en besnuffelt me. Ik voel hoe ik kan blijven staan, mezelf kan blijven voelen en me bewust ben van de voorwaarden (jij zorgt voor de veiligheid). Die ervaring komt binnen; direct met herinneringen aan situaties… De ogen en de ‘kussen’ van Lily. Haar hoofd in mijn hand, zo verbonden… Dank, Caroline!

~ Lees hier over deze sessie in een Blog: een onverwachte heling in de vrouwenlijn

” Paarden kunnen mensen weer helpen contact maken met de natuur, met hun authentieke ik,
met de wijsheid van hun voorvaders en -moeders, met de kudde en met de mensen om hen heen.
Het onderzoek naar en werken met paarden maakt een consensuele vrijheid mogelijk
die voor een ‘eenzame wolf’, maatschappelijke verschoppeling of een stoere individualist onmogelijk is.”
Uit De Tao van Equus, de weg van het paard door Linda Kohanov
Als je jezelf niet geeft, kan je niet ontvangen worden. Testimonail Paardencoaching tussen Hemel en Paarden
Als je jezelf niet geeft, kan je niet ontvangen worden. Dat was de spiegel die ik kreeg van Nikita. Benggg! Zo’n herkenbaar patroon in mijn dagelijkse leven. Toen ik uit de wachtstand kwam en mijn hart voor haar opende, durfde ik mezelf te geven. En toen gebeurde het, een ware ontmoeting. Dit intieme moment met het paard koester ik nog steeds diep in mijn hart. Dank je wel Caroline, je was een fantastische tolk en begeleider.

Ingrid, coach/trainer
Smile in de lijn houden, zegt Yolande van Wijk na haar paardencoachsessie tussen Hemel en Paarden

Na een vraag over leiderschap schreef ze haar ervaring op in haar BLOG:

‘De smile in de lijn houden’

~ Yolande van Wijk | de Broedplaats, Academy voor Psychosynthese

Systemische Essenties tussen Hemel en Paarden

Ik denk dat ik als eerste haar geur gewaar was (…) wat een krachtige energie had ze. Ze overweldigde me volledig en ik voelde me ernstig op m’n plek gezet. Letterlijk, (…) en met een grote KLOENK, want dat is wat ik voelde in mijn lijf en hoorde in mijn hoofd, bevond ik me ineens meer in mijn lichaam dan ik ooit gevoeld had. En alsof al de bull-shit niet meer paste met al die aanwezigheid van mijzelf, was het enige wat ik op dat moment kon, huilen. (…) Nikita geeft me precies de steun in mijn rug die ik nodig heb, terwijl ik een volledig gevoel van vrijheid ervaar.

~ Esther van Leeuwen | Esthers Access

Confronterend hoe ik eerst vanuit mijn hoofd en met dwang het paard in beweging bracht. Ik kreeg feilloos gespiegeld dat ik te snel ga, waardoor ik het contact verlies en in dit geval het paard haar eigen gang ging. (…) Ik heb de kracht kunnen ervaren van het paard dat naast me staat en in mijn kracht te staan. Horsepower! Je vertaalt goed wat je waarneemt en voelt en geeft vertrouwen om uit de comfortzone te gaan waardoor er direct verruiming volgt.”

~ Danielle Doeve | Hartskracht

“Je sessie was magisch. Het was pittig om de waarheid in de ogen te zien, maar bij Mike en mij is het weer gaan stromen en er ontstaat een relatie, vrij zoals we die vroeger ook kenden maar nu veel bewuster. We gaan beide bewust verder ontdekken wie we werkelijk in essentie zijn. Sinds mijn spirituele groei zaten we op verschillende golflengtes. Deze groeien nu weer naar elkaar. We nemen de tijd hiervoor. ”

~ Anoniem; relatieonderzoek op het scherpst van de snede na 26 jaar.

“Caroline heeft me afgelopen vrijdag met haar intuitie en de ‘lezing’ van haar paarden heel veel inzichten gebracht én bovenal: een intense ervaring op het gebied van ruimte innemen. Omdat het zo helder was wat ik (niet) deed, kon ik het direct toepassen in m’n leven! Dank dank dank Caroline”

~ Judith Webber | Pure Human en Miracles by Stella

“Een ervaring die ik nooit meer vergeet, een verwerking zo plotseling.
Het heeft me wakker geschud.

~ Angelique van de Burgt

(Sessie op lokatie van coachee)

“Ik wil je bedanken voor de mooie momenten deze middag.
Het lijkt of er steeds meer binnen komt.
Dat was grandioos…

~ Jannie Donkelaar

“Deze sessie heeft me doen ontdekken wat het was dat verloren ben: het weten dat ik alleen de voor mij bestemde levensweg kan bewandelen als ik Mijzelf als uitgangspunt neem en me niet richt naar mijn omgeving. Ik ben wie ik ben en ik hoef niet meer te zijn dan ik ben, ik ben genoeg zoals ik ben. Ik hoef ook niet altijd eerst te weten waarheen, gewoon in beweging komen dan komt de rest vanzelf. “

~ Marjolijn van de Besselaar| Malyka (Geïnspireerde voorwerpen)

“Die gelukkige vrouw ben ik. Wat een bijzonder verjaardagskado.
Dank je wel voor jouw liefdevolle aanwezigheid en mooie heldere feedback.”

~ Wendy

“Ik heb geoefend met mijn ruimte en die van de ander, met leiding nemen en weten wat ik wil.
Zo in tune zijn met een paard voelt fantastisch! Er is alleen maar NU!”

~Esther van Dijk | het Werkveld

Nu ik terugblik op de serie coachings, zie ik nog duidelijker waar mijn kracht en valkuilen liggen. De sessies met de paarden spiegelden telkens haarscherp wat zich in mij afspeelt en waar voor mij de uitdagingen liggen om verder te ontwikkelen. Elke sessie daagde mij in verschillende settings uit om ‘plek in te nemen’, ofwel om te zijn met wat er in het moment nodig is.
Telkens ervoer ik om vanuit contact (te beginnen in mijzelf) met het paard aan het werk te gaan of aanwezig te zijn. Zo nodigden de vijf sessies mij uit continu op een grondig en uiteenlopend niveau te leren, weer bij te stellen, te leren, etc. en deze ervaringen mee te nemen in de rest van mijn leven.
Wat ik in contact met de paarden leerde, was o.a.

  • authentiek leiderschap (ook in lastige omstandigheden)
  • krachtig(er) aanwezig (durven) zijn
  • begrenzen in diverse soorten en maten
  • verantwoordelijk en speels plannen uitstippelen én uitvoeren

Ik ben dankbaar dat ik mijzelf een hele reeks cadeau heb gedaan. Ik raad het iedereen aan die niet bang is om in de waardevrije spiegel van het paard te kijken. Voor mij was het de investering absoluut waard. Bovendien heb ik genoten van de warmte, de puurheid en de ‘lol’ om via paarden te leren. Een ‘boost’ die ik iedereen gun 🙂

~ Marlies v.d.Maarel, stedebouwkundige

“Mijn ontmoeting met het paard heeft veel aangeraakt en zet de thema’s waar ik nu mee bezig ben in een helder licht. Het was precies wat ik nodig had (…) Geweldig om zo in verbinding te zijn met jouw paard. Ik wens alle paardenmeisjes en -vrouwen deze ervaring toe.
Dank je wel Caroline, voor deze bijzondere ontmoeting. En een grote pluim voor je warme, heldere begeleiding!”

~ Marianne Groot

“Jouw paardencoach-sessie is dé uitgelezen methode om managers en leidinggevenden te laten voelen hoe groot het verschil is tussen ‘nét niet overtuigd en ‘vol overtuigd’. Opzienbarend hoe jij dat samen met het paard bij mij wakker hebt geroepen! En hebt laten zien hoe groot het effect daarvan op mijn omgeving is.”

~Selwyn Strijker

“Wat een spiegel… Het paard voelt precies mijn onzekerheid, angst, twijfels…. Ik lach nog even na over hoe ze van me wegliep terwijl ik contact wilde maken, haha. En ze voelt ook je vastberadenheid. Mooi om te ervaren hoe een paard ineens wel reageert als je in je kracht gaat staan.”

~ Melanie Hendriks

“Het zwarte paard is een grote spiegel en Caroline is helder en integer in haar aanwijzingen, ruimte gevend en liefdevol. Haar respect en kennis maken dat de ervaring met het paard veilig en open voelt. Daardoor kan alles gespiegeld worden wat nodig is. Dank jullie wel, lieve dames, voor de wijze en diep gevoelde les.”

~ Caroline Schmitt

“I’m finding it hard to put my experience in words. All my life my mind is continually trying to analyse and explain everything – and for once it seems not able to do that – this experience was something to feel, not think (for now, anyway). All I know is that Bibi helped me to feel my sadness and access my feelings and that is enough for me.”

~ A.

“Ik wist niet precies wat mijn vraag was, maar in de dialoog werd dat helemaal helder. (…) Ik wou naar Bibi toe te lopen, zo dat ze een stapje achteruit zou gaan. Vond het heel moeilijk om te geloven dat ik het recht had om dit te vragen. Zodra ik me groot maakte, kromp ik van binnen in elkaar, en werd m’n kleine kind wrokkig en zielig. Dat ik dit nog niet achter me had gelaten… Daarna lukte het wonderwel. Heerlijk samen rondjes door de bak gerend, en als afsluiting tegen haar warme hals gehangen. Ik voel een stevige rust om te blijven bij waar ik voor sta. Dank je wel lieve Bibi en Caroline!”

~ Thérése Bravenboer

“Dat je als je de juiste plek in je gezin van herkomst staat, je vrij bent en in je kracht komt, daar werk ik dagelijks mee.
Maar om zo aan den lijve te ervaren dat als je vanuit die kracht de juiste positie inneemt, je zonder aanraking een paard/situatie in beweging kan brengen en in de juiste richting kan laten bewegen was wel n hele krachtige ervaring.
Dank je wel Caroline, voor je begeleiding die volop ruimte geeft voor eigen experiment en beleving.”

~ Annemieke van der Mooren | Kruispunten (Opstellingen)

Ik zie dat ik in eerste instantie op gevoelsmatig contact gericht ben en minder op leiden/resultaat en dat er in leiden snel een vernauwing kan ontstaan waardoor ik het vanuit mijn hoofd ga doen en mijn plezier en buik vergeet. Je begeleiding is goed: open, coachend, het mij uit laten vinden. Met daarbij ook precies de juiste dosis info over paardengedrag. Dat is interessant om te horen. Zeker voor herhaling vatbaar.

~  Jasper

“Wat een bijzondere ochtend, vol in contact met het verlangen uit mijn puberteit. Vrij voel ik me tussen de weilanden met mijn oude kleren aan en mijn laarzen in de modder. En dan ervaren hoeveel kracht en energie ik heb. Hoeveel ik voel, opmerk en zie. En hoe ik door mijn ruimte in te nemen en in mijn leiderschap te gaan staan moeiteloos een groot zwaar paard in beweging krijg! Ik zie hoe mijn overtuigingen, denken en onzekerheden het leiding nemen soms in de weg staan. Bibi reageerde direct op hoe aanwezig/afwezig, of duidelijk ik was. Een mooie spiegel en weer een stap verder met de thema’s die ik nu in mijn leven tegen kom. De dingen komen zo mooi bij elkaar nu.”

~ Daniëlle Ruys | Huis van Daan (Kindercoaching)

Ik ging zonder doelstelling of vraag de wei in en kom vanzelf een leerpunt tegen. Amazing hoe leerzaam, leuk en speels dit kan zijn! Ik kan iedereen een sessie aanbevelen, je leert altijd iets meer over jezelf!

Jouw ervaring hier?