Systemische Paardencoaching

/, Persoonlijk, Volwassenen, Workshops/Systemische Paardencoaching
 • Systemische paardencoaching tussen Hemel en Paarden
Systemische Paardencoaching2020-02-11T21:53:27+01:00

Project Description

‘Shake that family tree’ – werken met Systemische Essenties

>> zaterdag 29 februari 2020 <<

Familiegebeurtenissen en trauma’s hebben impact op volgende generaties. In (onbewust) gedrag, ziektes en terugkerende patronen. In daar waar ‘druk’ voelbaar is, waar je op leegloopt, waar je niet zichtbaar bent of waar je in herhaling valt.

De vraag is: hoe ga je ermee om?

Het opstellingswerk dat Bert Hellinger in de wereld heeft gebracht geeft inzicht in de systemen waartoe je behoort; je familie, vrienden, je werk, je dorp, etc.
Ruud Knaapen heeft ontdekt hoe paarden als een feilloze, onmiddelijke kompasnaald reageren op die innerlijke bewegingen.

Uitgangspunten zijn:

 • Wie of wat is er belangrijk?
 • En wat is de kwaliteit van die verbinding?
 • Ervaar je daar balans?

Jij en je systeem, en het systeem in jou

Je maakt deel uit van je familie, een groep of cultuur, die je zelf beïnvloedt. Maar ook andersom; het systeem waartoe je behoort heeft ook invloed op jou omdat je ergens een verbinding mee hebt. En omdat er een natuurlijke orde is waarin je een plaats hebt. Daarbij streven systemen – als bij een natuurwet – naar balans zijn, als water in communicerende vaten. Wanneer dat niet zo is, of wanneer er een verstoring of een blokkade is dan merk je dat. Soms duidelijk, soms vaag.

Iedereen ondervindt in meer of mindere mate hinder van onopgeloste kwesties uit het verleden, zonder te begrijpen waar het gedrag vandaan komt. Je kunt een tè grote last dragen, onder druk blijven doorgaan, steeds maar iets ‘goed’ willen maken, een niet te vullen leegte voelen of worstelen met ‘tekort’. Je ervaart dus iets persoonlijk, terwijl de bron van dat ongemak in (relaties in) het verleden ligt, of in in systemen waar je deel van uitmaakt (denk aan werksituaties, vriendengroep, project etc.)

Je kunt persoonlijk vragen hebben over bepaald gedrag, terugkomende thema’s, lichamelijke problemen, een verlangen of relatievragen. We kijken op een systemisch niveau naar wat je inbrengt.

 • Iedereen hoort erbij
 • Jij hebt een eigen plaats in het geheel
 • Je doet ertoe

In beweging brengen

Als het Universum – het allergróótste –  altijd beweegt,
en de allerkleinste deeltjes ook,
dan moet alles wat zich er tussenin afspeelt
óók wel in beweging zijn …

We werken met de onzichtbare informatie die tijd en ruimte voorbij gaat.
Voorbij aan wat we zien en kunnen aanraken.

Systemische paardencoaching kan je helpen bij het vinden van nieuw perspectief bij dilemma’s, blokkades, levensvragen en trauma’s. Het is een vorm van fenomenologisch coachen. We hebben niet direct een oplossing, maar werken met de bewegingen van het paard.

Paarden zijn nog altijd sterk verbonden met hun eigen kudde en laten bewegingen zien die ten dienste zijn van het overleven van ‘jouw innerlijke kudde’ – jouw systeem – en kunnen daarmee de weg vrijmaken naar meer vitaliteit. Deze vorm van werken is dus meer bewegingsgericht dan oplossingsgericht, maar geeft door het verruimende perspectief onmiddellijk meer ruimte.

Systemisch werk maakt de realiteit zichtbaar. Niet alleen onze ervaring die wij realiteit noemen,
maar de realiteit die daaronder ligt. Daar toont zich de Liefde.

Paarden laten ons weten of we in resonantie zijn met dat wat ons gegeven is, met wat wat we zijn: onze familie, onze kwaliteiten, onze tekortkomingen en onze verlangens. Of onze innerlijke kudde compleet is en op orde is, of iedereen een plek heeft in ons hart. Of we leven volgens onze bestemming. Of we leven met de wind mee. En of we ons leven waar-maken, tussen Hemel en Aarde.

 


Systemische Essenties

Fenomenologisch coachen met paarden:

 • zaterdag 29 februari 2020
 • 12.30 tot 16.30 uur
 • Ervaring met paarden of opstellingen is niet nodig
 • We blijven met de voeten op de grond
 • Je bijdrage is 60 euro

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier.
Ik stuur je daarna een mail ter bevestiging met een nota, routebeschrijving en praktische informatie.

N.B.
– Bij afmelden tot 10 dagen voor de dag wordt € 25,- administratiekosten berekend.
– Bij afmelden binnen 10 dagen na de dag is het volledige bedrag verschuldigd, tenzij je voor een betalende plaatsvervanger zorgt.
– Je kunt deze workshop ook zelf organiseren, met minimaal zes mensen.

 


Terug naar al het aanbod of naar de contactpagina

Show Buttons
Hide Buttons