Bij (speciale) opvoedingsvragen

Werken aan zelfvertrouwen

Het is fantastisch om in deze tijd op te groeien met zoveel mogelijkheden. De keerzijde van de medaille is dat kinderen en jongeren nu zóveel keuzes hebben in de wereld buiten zichzelf, dat de binnenwereld wel eens in de knel dreigt te raken. Voor vertrouwen, kunnen begrenzen, kunnen kiezen en open te zijn voor nieuwe ervaringen is een basaal zelfgevoel noodzakelijk. Dat gaat gepaard met lichaamsbewustzijn, contact en de vaardigheid om te communiceren.

Paarden zijn mensgericht en nemen initiatief tot contact. Ze zijn er meesters in om met geduld duidelijk te maken wat er nodig is en geven je niet alleen een kans, maar laten het je ook direct weten als je effectiever bent.

Er wordt individueel gewerkt aan persoonlijke (ontwikkelings-)doelen met professionele begeleiding, geassisteerd door een paard. Grondwerk verbetert de sociale interactie, de communicatie en flexibiliteit in denken en doen.

Mogelijk is ook het Pony paddock – programma geschikt voor een versterking van sociale vaardigheden in een groepje.

Een gezin is een systeem

Heerlijk als de dagelijkse zaken in goede harmonie verlopen. Maar bij iedereen kan het voorkomen dat het een tijdje niet zo lekker gaat in de huiselijke sfeer. Kinderen lijken dan precies op die knoppen te drukken, die de situatie uitvergroten. Waarvoor is dan aandacht nodig?

Een gezin is een systeem waarin de leden een relatie hebben en onderling contact hebben. Er kan een lading zijn die drukt op het systeem. Wanneer een systeem niet in balans is zal daar onveiligheid ervaren kunnen worden. Dat is meestal wel voelbaar maar niet volledig uitgesproken. Aan gedrag is dan ook van alles af te lezen.

Paarden zijn erg gevoelig voor onuitgesproken druk. Ze kunnen een innerlijke beweging teweeg brengen in het systeem, waardoor de leden weer vrijer zijn om zich te kunnen verbinden en ontwikkelen. Er kan spanning zijn in de ouder-kind relatie, tussen partners, tussen de leden van een systeem onderling.

Maar natuurlijk gaat het ook over het hier-en-nu. Hoe vraag je? Hoe overleg je met elkaar? Zorgvuldige communicatie kan het verschil maken.


Waar het om gaat tijdens een sessie is elkaar kunnen zien in plezier, kracht en kwetsbaarheid. Samen doen en zelf ervaren. We werken aan nieuwe inzichten in gezinsverband en/of het familiesysteem.
Er zijn meerdere werkvormen mogelijk, afhankelijk van de vraag, aantal en leeftijd.

Een bijzondere afspraak is een moeder-dochtersessie (samen / alle leeftijden).

  • Individuele sessie –  licht op jouw ouderschap –  uurtarief € 90,-
  • Ouder-kind sessie – € 135,-
  • Gezinsafspraak ( 3 of meer personen) 2,5 uur – € 275,-
  • Verdieping / verheldering partnerrelatie 2,5 uur – € 265,-

Maakt gerust eerst vrijblijvend contact over wat je bezig houdt.


Terug naar al het aanbod of naar de contactpagina