Workshop tussen Hemel en Paarden

Het systeem waartoe je behoort

Uit je gezin van herkomst, maar ook uit de lijn van je voorouders, kunnen er herhalende patronen in je leven zijn die belemmerend werken. Wanneer je je er meer bewust van bent, neem je zelf meer de regie.

  • Met wie of wat weet je je verbonden?
  • (Hoe) neem jij jouw plek in?
  • Hoe leef je in balans?

‘Bewegende liefde’

Ik sta hier
Jij draaft daar
Via deze ruimte
Ontmoeten wij elkaar
Je dansende benen
Je bruine gloed
Je laat je horen
Ik kijk voel en wacht
Jouw aanwezigheid vol kracht
Gesproken woorden
Ik…mijn moeder
Zij stapt naar voren
Hier heel dichtbij
Oog in oog
Hand op je hoofd
Jij en ik
Zacht is je blik
Ontvangen
Dit voelbaar moment

Dank lief paard
Dank Caroline
Jullie pure wezen
Via stromend licht
Geeft Liefde een gezicht…

~ Anouk

systemische essenties

Systemische Essenties

Bestaansrecht: je mag er zijn

In een samenleving waar onzekerheid bestaat over hun bestaansrecht zijn mensen niet gelukkig. Dan is er behoefte aan onderzoek. Bij veel mensen zijn ‘opstellingen’ al wel bekend; een vorm van fenomenologisch onderzoek naar systemen van herkomst. Van je familie of van organisaties. Fenomenologisch wil zeggen dat je kijkt wat zich voordoet. Je kijkt naar de dynamiek en naar de ‘symptomen’ en krijgt daarmee nieuwe informatie.
De essentie is het leven dat altijd wil doorstromen, en dat naast Chaos ook Orde kent. Veel mensen dragen lasten die niet bij hen zelf horen, ze staan niet op hun eigen plek en ervaren niet dat ze er mogen zijn.

Systemisch werkBert Hellinger is de grondlegger van het systemische werk. We werken met het onzichtbare. Voorbij wat we zien en kunnen aanraken. Dat geeft  informatie die tijd en ruimte voorbij gaat.
 Met de liefde als verbindende factor.

Er zijn drie kernvragen die een schat aan inzichten kunnen oproepen.

  • Wie horen er allemaal bij? (binding)
  • Waar is je plaats in het geheel? (orde)
  • Wat is de kwaliteit van de verbindingen? (balans)

Jij en je systeem, en het systeem in jou

Je maakt deel uit van je familie, een groep of cultuur, die je zelf beïnvloedt. Maar ook andersom; het systeem waartoe je behoort heeft ook invloed op jou. Omdat er een natuurlijke orde is waarin je een plaats hebt. 

Daarbij streven systemen – als bij een natuurwet – naar balans, als water in communicerende vaten.

Wanneer er een verstoring of een blokkade is dan merk je dat. Soms duidelijk, soms vaag. Iedereen ondervindt in meer of mindere mate hinder van onopgeloste kwesties uit het verleden. Van jezelf of uit je familielijn. En dat het moeilijk te begrijpen is waar bepaald gedrag vandaan komt; je kunt een tè grote last dragen, onder druk blijven doorgaan, steeds maar iets ‘goed’ willen maken, een niet te vullen leegte voelen of worstelen met ‘tekort’. Je ervaart dus iets persoonlijk, terwijl de bron van dat ongemak in (relaties in) het verleden ligt, of in in systemen waar je deel van uitmaakt (denk aan werksituaties, vriendengroep, project etc.)

Je kunt vragen hebben over terugkomende thema’s, dilemma’s, blokkades, emoties, lichamelijke klachten, relaties, levensvragen, etc.
Hoe verhoudt jij je met de wereld om je heen? En hoe (waarom) reageert de wereld (zo) op jou? 
Daarnaar kijken op een systemische manier geeft je een ander perspectief. Een ander perspectief zal ruimte en ontspanning brengen in lichaam en geest. Dat maakt dat je anders in je leven staat.


Systemisch werken met paarden

Fenomenologisch coachen met paarden is een bijzonder krachtige manier om andere inzichten te vinden. Paarden zijn nog altijd sterk verbonden met hun eigen kudde. Ze laten bewegingen zien die in dienst zijn van het overleven van jouw innerlijke kudde – jouw systeem – en kunnen daarmee de weg vrijmaken naar meer vitaliteit.

 Deze vorm van werken is dus meer bewegingsgericht dan oplossingsgericht, en geeft door het verruimende perspectief onmiddellijk meer ruimte.

Systemisch werk maakt de realiteit zichtbaar.
 Niet alleen onze ervaring die wij realiteit noemen,
maar de realiteit die daaronder ligt.

Paarden laten ons weten of we in resonantie zijn met dat wat ons gegeven is, met wat wat we zijn: onze familie, onze kwaliteiten, onze tekortkomingen en onze verlangens. Of onze innerlijke kudde compleet is en op orde is, of iedereen een plek heeft in ons hart. Of we leven volgens onze bestemming. Of we kunnen leven met de wind mee. En of we ons leven waar-maken, tussen Hemel en Aarde.

Testimonial

Lieve Caroline,
Ben diep onder de indruk hoe je in zo’n korte tijd precies de essentie weet te raken en we tot de kern komen. Gisteravond probeerde ik het allemaal nog met mijn hoofd te volgen en te snappen, 4 onbekende vrouwen, wat gegiechel. Dan gaat er bij mij iets aan dat ik mezelf niet helemaal ga laten zien. Beschermlaagje, zeg maar. Al dat gegiechel, is het wel echt? Is het wel veilig… de eerste deelnemer stapte in het veld en daar begon de reis.
Vannacht veel gedroomd en de omvang gevoeld van de sessie….
Nu, een week later, ben ik nog steeds onder de indruk. Van de diepte, de puurheid, de zachtheid… En de impact….
Dank je wel. ❤

~ Lilian

“The greater Soul moves in only one direction,
and that is to bring into union that wich has been made separate.”

~ Bert Hellinger