Ontwapening in vrijheid

Met de kracht van de kudde

Paarden zijn puur. Ze kennen geen leugens, bedrog, onrechtvaardigheid, schuldgevoel of schaamte. Ze weten zich geen raad met straf of belediging. Ze dragen geen maskers, ze lachen ons niet uit en ze oordelen niet. Wél zijn ze uiterst sensitief en reageren op onze energie.
Ze lezen onze lichaamstaal, zijn in staat om ons hart te raken en een nieuwe beweging op gang te brengen. Het zijn ware meesters bij bewustwordingsprocessen!

Bewustworden om meer mens te zijn

Paarden zijn sterk én kwetsbaar, sociaal en gevoelig en ze leven graag in harmonie. Hun taal is non-verbaal en heel precies. Ze reageren direct op iets dat spanning geeft, iets wat niet klopt of wat ontbreekt, en wat door ons nog niet is gezien of aangenomen. Dat levert niet alleen waardevolle informatie op; we krijgen een kans om onszelf te ontwikkelen.

Via de paardentaal en met de wijsheid van de kudde krijg je meer inzicht in gedachte(patronen) en hoe je in de wereld staat. Een paardencoachsessie kan verstillend zijn, waarbij er aandacht is voor je gevoel en wat je ervaart. Maar het kan ook nodig zijn om juist in beweging te komen naast het paard.

Een paard weet niets van depressies, stressklachten, lichamelijke beperkingen, psychische problemen of ADHD. Het zal reageren op wie je bent en niet om wat je mist, niet kan, wat je hebt meegemaakt of hoezeer je ‘afwijkt’ van anderen. Die begeleide ontmoetingen náást een paard kunnen daarom bijdragen aan inzicht, zelfvertrouwen en ontspanning.
Het kan zijn dat er wat anders gebeurt dan je van tevoren had verwacht of gehoopt. Dat kan confronterend zijn, maar zal je ook ruimte geven. De zuivere feedback van het paard brengt je juist op nieuwe gedachten daarmee op nieuw gedrag. Dan kun je (eindelijk) andere keuzes maken. Het helpt als je eerlijk en open naar jezelf durft te kijken.

Coaching met paarden draagt zo o.a. bij aan meer lichaamsbewustzijn, zelfvertrouwen, concentratie en focus, heldere communicatie. Maar ook als je doelgerichter wilt zijn, je aandeel in relaties wilt onderzoeken, en wilt onderzoeken hoe je leiderschapskwaliteiten zijn.
En bovendien: paarden activeren je bezieling via je hart.

Bij de paardencoachsessies houden we de voeten op de grond. En je hoeft geen ervaring met paarden te hebben.
Wanneer je angst voor paarden hebt kan een coaching met paarden je heel veel opleveren!

Aandacht voor de basis

Ooit zijn we in het westen begonnen het hoofd als het centrum te zien, maar als we met het paard willen werken kun je maar beter de aandacht naar het zwaartepunt in je lichaam verleggen. (Waarvan men in het Oosten al duizenden jaren geweten wordt dat je dat in het bekken moet zoeken.) Een heel interessant onderzoek om beter in je lichaam te komen én in verbinding te kunnen bewegen. Want, wanneer je anders begint, ga je ook anders op weg.

Omdat ik ervan uitga dat paarden, net als mensen, unieke individuen zijn met eigen voorkeuren en eigen behoeften, volgen we de meeste passende benadering voor beiden. Echt maatwerk dus.

Systemisch coachen

Bewegingen in het ‘het Veld’

Paarden laten ons, met hun oer-oude sociale intelligentie, weten of we verbonden zijn; met onze familie, onze kwaliteiten, onze tekortkomingen en onze verlangens. Of onze innerlijk kudde compleet is en op orde is. Of iedereen een plek heeft in ons hart. En of we leven volgens onze bestemming. Bij systemisch paardencoaching is een fenomenologisch coachen; we nemen de bewegingen waar die het paard maakt in jouw aanwezigheid. En daarmee werken we in en met het onzichtbare Veld waarin je een andere betekenis kunt geven aan de samenhang in je leven.

We zoomen uit en kijken naar jouw plaats in het geheel, waartoe je behoort en hoe daar balans ervaren wordt. We werken we met de essentie van de vraag en zoeken niet direct naar een oplossing. Wel kunnen op zoek naar welke beweging in jouw systeem bemoeilijkt werd en insluiten wat vergeten werd of verloren raakte.

Systemische coachen vond zijn oorsprong bij Bert Hellinger (1925-2019), die grondlegger is van het systemisch werken en familieopstellingen een nieuwe dimensie opende in de psychologie.

Kijk voor data op de pagina Systemische Essenties

“the greater Soul moves in only one direction, and that is to bring into union that wich has been made separate.”

~ Bert Hellinger

Via de aanbod-pagina kun je kijken wat het beste bij je past.