Jezelf steeds beter leren kennen

Wil je meer in balans zijn met jezelf, en persoonlijk effectiever in prive en werkrelaties?
Heb je behoefte aan inzichten en ontspanning, waarmee er weer ruimte komt in je hoofd, in je lijf en in je plannen? Ervaar je hindernissen op weg naar je doel? Zijn er terugkerende patronen waar je maar geen vat op krijgt?

Kom je dan laten verassen door wat paarden je te vertellen hebben en leer jezelf steeds beter kennen. Kom als je concrete vragen hebt, als je alles al hebt geprobeerd, of als je gewoon nieuwsgierig bent naar wat er zich verstopt heeft in je blinde vlek…

Aanwezig zijn

Je kunt bang zijn voor paarden. Zijn er misschien oude ervaringen of ga je uit van fantasieën, beelden en verhalen. Heb je ooit iets naars ervaren met een paard? Dan kun je nu een andere ervaring opdoen.

Met paarden zijn is zo nieuw als het leven zelf. Als wij maar willen stoppen om alles te begrijpen. Paarden vragen je om je mind even op de pauzeknop te zetten. En om volledig aanwezig te zijn.

Het kan beangstigend zijn om het denken een stap terug te laten doen. Maar zo aangenaam en veilig als bij paarden vind je dat nergens. Je raakt ineens in de magie en belandt ‘tussen de werelden’. En dan inééns ahaa! Je ziet het anders, of je ervaart de samenwerking, je voelt je gezien, je begrijpt de samenhang van de vraag, of…

Het paard vraagt je om waarachtig te communiceren en er  helemaal bij te zijn. Je intentie helder te hebben en te focussen. Je hebt jezelf helemaal nodig, want je vraagt ook ‘het hele paard’ erbij te zijn. Wanneer je dat ervaart kun je ook meer authentiek leiding geven; je eigen leven op de rails krijgen, kinderen opvoeden, een groep begeleiden, een team aansturen.

Spiegelen

Een paard spiegelt je je eigen houding helpt je bij een ruimer perspectief. Gedrag dat niet congruent is wordt direct herkend en teruggeven in een reactie. De bedoeling van werken met paarden is altijd dat wat afgescheiden of verkrampt is, samen te brengen en te ontspannen. En dan is het nog niet klaar; je krijgt meteen de kans voor een nieuwe ervaring, en daarmee kun je dan direct aan de slag. Zo kom je meer in je kracht.

Paarden zijn dus meesters in het openbaren van aannames in je blinde vlek. Zo kan het onbewuste moeiteloos bewust worden. Ze brengen je het nieuws dat je zelf nog niet hebt opgezocht als een kadootje.

Lichamelijk effect

Een paardenhart is ruim vijftien keer zo groot als een mensenhart. Als je ooit van hart-coherentie hebt gehoord weet je wel wat dat betekent: een enorm groot, liefdevol veld waar je gewoon mag zijn wie je bent. En waar je neigingen, je malende gedachten en je overlevingspatronen met zachtheid kunnen worden gezien. Het is dezelfde kwaliteit die we ervaren bij olifanten, dolfijnen en walvissen. Maar ja, die kun je wat moeilijker dicht bij huis houden…

Je hersencellen gaan een stofje aanmaken waar je blij van wordt (oxytocine). Daarvan kan je vecht- of vluchtreactie uitgezet worden. Je adrenalineniveau zakt en je spieren kunnen zich eindelijk ontspannen. Je hartchakra gaat open en je intuitie aan. Een glimlach kost geen moeite meer. En dan gaat ontwikkelen en heel-worden een stuk gemakkelijker…

De werkelijke ontdekkingsreis ligt
niet in het zoeken naar nieuwe landschappen,
maar in het kijken met andere ogen”.
~Marcel Proust

Ruimte voor nieuwe perspectieven

Er is letterlijk en figuurlijk ruimte, tussen hemel en paarden. En ik geloof dat mensen tot veel meer in staat zijn, wanneer ze hun eigen kracht kennen en zich verbonden weten met een groter geheel. En dat daar grote voldoening in te vinden is. Wat nodig is, is het aandurven om volledig jezelf te zijn, om genoeg te zijn.

Voor iedereen die zichzelf beter wil leren kennen, persoonlijke effectiviteit wil ontwikkelen en antwoorden op levens- en werkgerelateerde vragen zoekt.
 Nieuwe perspectieven dienen zich direct aan, waarbij de ervaring ze verankert. Je kunt ze dan ook meteen in het dagelijks leven gaan toepassen. Bewustwording bij paarden helpt je bij je persoonlijke ontwikkeling, duiden je houding in relaties, geeft inzicht bij helingsprocessen, versterkt leiderschapskwaliteiten en persoonlijke effectiviteit.

Er wordt niet op de paarden gereden. Equine Assisted Coaching werkt alleen in een veilige setting en speelt zich voornamelijk op de grond af. De begeleiding is er op gericht om de interactie tussen mens en paard te verhelderen.

Paarden zijn in contact met die bron van waarheid

waar je juist gegeven kan worden waarnaar je niet op zoek bent.

Je wordt steeds uitgenodigd om te kijken

naar wat gezien moet worden.

“Ik heb geoefend met mijn ruimte en die van de ander, met leiding nemen en weten wat ik wil.
Zo in tune zijn met een paard voelt fantastisch!
Er is alleen maar NU!”

Esther van Dijk / het Werkveld

Esther van Dijk, het Werkveld