Samenwerken met een paard op de grond is een superleuk avontuur! Je gaat steeds meer begrijpen van een paard, maar vooral leer je ook veel over jezelf. Voor een ontwikkelingsgericht programma kun je terecht bij de Pony Paddock Of maak een keuze uit het aanbod hieronder.

Wat kun je ontdekken? Zelfvertrouwen, lichaamsbewustzijn, concentratie en focus, doelen stellen, je grens aangeven, je ruimte innemen, samenwerken en meer…

Grondwerk ~ van 8 tot 18 jaar

Grondwerk is een geweldige basis om met paarden te kunnen omgaan, want het begint met contact maken. Aanraken en poetsen is een fijne manier, maar er komt veel meer bij kijken. Je leert over paardentaal door goed te kijken. 
En nog beter door zelf te ervaren tijdens het werk in de bak met pony of paard.

Paarden lezen onze lichaamstaal en willen graag samenwerken. Je gaat ervaren hoe belangrijk je lichaam is, want je kunt meteen het effect van je acties zien. Je gaat leiding nemen vanuit contact. In het omgaan met een paard leer je dan ook grenzen voelen en aangegeven en er met je aandacht bij blijven. Het is natuurlijk superleuk als je merkt dat het paard jou helemaal begrijpt en gaat doen wat je van hem vraagt!

 • 50 minuten priveles
 • Losse les € 35, –
 • 3 strippen kaart € 100, –

Van de grondbeginselen naar de rijles!

Nu ook lessen op het paard. En niet zomaar paardrijles.
Centred Riding® is een methode die ontwikkeld is door Sally Swift en wereldwijd wordt toegepast in alle disciplines van het paardrijden. Haar motto is: “Het paard beweegt zoals de ruiter beweegt”.

Wanneer je leert om je hoofd, nek en wervelkolom in balans te brengen komt er meer ruimte in je gewrichten, zodat jezelf vrij zit en het paard vrijer kan bewegen. De lessen zijn bedoeld om je meer bewust te maken van de manier waarop je beweegt, denkt en ademhaalt. Je lichaamsbewustzijn wordt beter en je vertrouwen op het paard groeit. Je leert rijden met zo min mogelijk (in)spanning.

 • 50 minuten privelesCentred Riding : om vrijer te kunnen bewegen met je paard
 • Losse les € 35, –
 • 3, 5 of 10-strippen kaart € 100, –

Ik ben naar tussen Hemel en Paarden gekomen om beter voor mijzelf op te durven komen. Ik heb met Sonja en later met Bibi leuke oefeningen gedaan en vond het leuk om met Sonja te draven. Ik heb kort geleden op school een keer gemerkt dat ik wat ik van Sonja leerde kon gebruiken. Soms doe ik gewoon alsof Sonja naast me staat en dan voel ik mij sterker.

Ik vond het leuk hoe we de paarden uit de wei ging halen en hoe we samen leuke oefeningen hebben gedaan.

Berith, Your Content Goes Here

Dochter N. heeft behoorlijk wat te verstouwen gehad de afgelopen dagen op school, en stond enorm in de min. Toen ik terugkwam zag ik iets wat ik een tijd niet heb gezien bij N. ze was gewoon weer kind. Speels, onder de indruk en verliefd op t paard, en had weer haar eigen ‘formaat’: kind, i.p.v. de rol van ouder die ze ook op zich neemt omdat ze denkt het allemaal zelf moet doen. Ze was er zelf ook heel enthousiast over en blij van geworden. Dus dankjewel, ook voor Bibi.

Vader van N., Your Content Goes Here

Gezinsgerelateerd

(Speciale) opvoedingsvragen

Het is fantastisch om in deze tijd op te groeien met zoveel mogelijkheden. De keerzijde van de medaille is dat jeugd van nu zóveel keuzes hebben in de wereld buiten zichzelf, dat de binnenwereld wel eens in de schaduw dreigt te raken. Voor vertrouwen, kunnen begrenzen, kunnen kiezen en open te zijn voor nieuwe ervaringen is een basaal zelfgevoel noodzakelijk. Dat gaat gepaard met lichaamsbewustzijn en de vaardigheid om te communiceren.

Paarden zijn mensgericht en nemen initiatief tot contact. Ze zijn er meesters in om met geduld duidelijk te maken wat er nodig is en geven je niet alleen een kans, maar laten het je ook direct weten als je effectiever bent.

Er wordt individueel gewerkt aan persoonlijke (ontwikkelings-)doelen met professionele begeleiding, geassisteerd door een paard. Grondwerk verbetert de sociale interactie, de communicatie en flexibiliteit in denken en doen.

Afhankelijk van de vraag:

 • Intake 1,5 uur, inclusief grondwerk  115,-
 • Intake afspraak met alleen ouder(s) 30-45 min. €50,-
 • Daarop volgende sessies 1 uur € 60,-

Gezinsvragen

Een gezin is een systeem waarin ieder op een eigen manier relaties ervaart en onderling contact heeft. Wanneer een systeem niet in balans is zal daar onveiligheid ervaren kunnen worden. Dat is vaak wel voelbaar, maar niet volledig uitgesproken. Aan gedrag is dan ook van alles af te lezen. Er kan een lading zijn die drukt op het systeem waar aandacht voor nodig is.

Er kan spanning zijn in de ouder-kind relatie, tussen partners, tussen de leden van een systeem onderling.
Je kunt alleen komen met een vraag, maar een ouder-kind, moeder-dochtersessie (samen komen/alle leeftijden) kan ook zéér verhelderend zijn. Ook partnerrelaties krijgen ruimte voor een nieuw perspectief.

Paarden in de kudde zijn erg gevoelig voor onuitgesproken druk. Zij zijn daarom in staat om een beweging op gang te brengen in het systeem, waardoor de leden weer vrijer zijn om zich te kunnen verbinden en ontwikkelen.

Een sessie bestaat uit informatie over leven in verbinding vanuit het paarden-bewustzijn, observaties en zelf ervaren. Soms grondwerk met het paard.
 Elkaar kunnen zien in plezier, kracht en kwetsbaarheid. Een verdiepende activiteit die nieuwe inzichten in gezinsverband en familiesysteem brengt.

 • Individuele sessie 1,5 uur (ouder) € 115,-
 • Twee personen 2 uur (ouder-kind) € 165,-
 • Gezinsafspraak (> 3 pers.) 2,5 uur met paard en spel € 265,-
 • Verdieping / verheldering partnerrelatie 2,5 uur € 250,-
Ik wil weten wat dat voor ons kan betekenen
Naar de contactpagina